Penekanan aspek wastiyyah bagi pembangunan kesejahteraan masyarakat Islam melalui pengubatan alternatif Islam pengalaman di Malaysia

Ahmad, K. (2015) Penekanan aspek wastiyyah bagi pembangunan kesejahteraan masyarakat Islam melalui pengubatan alternatif Islam pengalaman di Malaysia. In: International Conference On Islam In Malay World V-Icon-Imad V, 12-14 September 2015, Prince Songkla University,Pattani,Thailand.

[img]
Preview
PDF
0001.pdf

Download (10MB)

Abstract

Pemahaman yang sebenar terhadap aspek wasatiyyah dan penerapannya dalam pelbagai bidang adalah perlu diberikan perhatian yang sewajarnya. Aspek pengubatan alternatif Islam adalah antara bidang yang boleh diterapkan aspek tersebut sehingga dapat menjadikan bidang pengubatan alternatif ini tidak tersasar daripada matlamat dan dasar Islam yang sebenar. Realiti semasa menunjukkan bahawa penawaran perkhidmatan rawatan oleh pengamal pengubatan Islam di Malaysia mempunyai pelbagai motif sama ada untuk tujuan perniagaan bagi meraih keuntungan, membantu pesakit, mengenakan bayaran perkhidmatan rawatan yang membebankan, tidak menjaga batas pergaulan dan percampuran antara lelaki dan wanita, mencampur aduk dengan rawatan bomoh yang menyeleweng dan sebagainya lagi. Keadaan tersebut tidak: mengambarkan kepada tema dan nilai Islam yang sebenar tetapi telah melampaui batasan yang ditetapkan dalam syariat Islam. Berdasarkan kepada metode analisis induktif, deduktif dan deskriptif, kajian ini berusaha untuk menerapkan aspek wasitiyyah dalam bidang pengubatan alternatif Islam bagi tujuan untuk memastikan title "Islam" yang diguna pakai dalam bidang ini adalah bertepatan dengan tuntutannya. Hasil kajian mendapati bahawa melalui penerapan terhadap aspek-aspek wastiyyah perlu dilakukan terhadap pengasas atau pengamal pengubatan dan pesakit. Walaupun begitu, penerapan terhadap pengasas atau pengamal pengubatan dilihat lebih dominan memandangkan bahawa peranan mereka dalam menyediakan khidmat rawatan dan berhubung dengan pesakit melalui pusat rawatan alternatif yang dikenalikan. Kata kunci: Wasatiyyah; Pengubatan Alternatif Islam; Malaysia;Bomoh; Khurafat.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Funders: UNSPECIFIED
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion > BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc
B Philosophy. Psychology. Religion > BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc > Islam > General
Divisions: Academy of Islamic Studies > Dept of Al-Quran & Al- Hadith
Depositing User: Mr. Mohd Zaimi Izwan Kamarunsaman
Date Deposited: 24 Nov 2015 00:51
Last Modified: 24 Nov 2015 00:51
URI: http://eprints.um.edu.my/id/eprint/14824

Actions (login required)

View Item View Item