Implementasi hak kanak-kanak (CRC) di rumah kanak-kanak: dapatan kajian rintis

Pathmanathan, R.N. and Abu Bakar, S.H. (2010) Implementasi hak kanak-kanak (CRC) di rumah kanak-kanak: dapatan kajian rintis. In: Seminar Kebangsaan Undang-Undang Kanak-Kanak Ke-2, 02-03 Oct 2010, Kuala Lumpur. (Submitted)

[img]
Preview
PDF
Pages_from_IMPLEMENT_ASI_HAK_KANAK-KANAK.pdf - Submitted Version

Download (6MB)

Abstract

Konvensyen Hak Kanak-Kanak merupakan satu konvensyen antarabangsa mengenai pemberian hak sivil, politik, ekonomi, sosial, dan kebudayaan kepada kanak-kanak: Satu survei yang menggunakan teknik self-report sedang dijalankan untuk mengenal pasti hak kanak-kanak. usulan Konvensyen Hak Kanak-Kanak yang diimplementasi dan yang tidak diimplementasi oleh RKK, mengenal pasti masalah-masalah yang dihadapi oleh RKK dalam usaha mengimplementasi hak kanak-kanak; dan mencadangkan tindakan-tindakan susulan yang boleh diambil oleh RKK bagi penerapan hak kanak-kanak yang lebih berkesan ke dalam perkhidmatan, program, aktiviti dan prasarana jizikal dan sosialnya. Kesemua 446 orang kanak-kanak lelaki dan perempuan berumur 13-18 tahun yang sedang mengikuti perkhidmdtan penjagaan' diin'pelindungan di Rumah Kanak-kanak di seluruh negara menyertai kajian ini. Namun, kertas kerja ini hanya memaparkan dapatan daripada ujian rintis (pilot test) yang telah dijalankan ke atas 30 orang kanak-kanak di dua buah Rumah Kanak-kanak. Kajian rintis mendapati sebahagian besar daripada hak kanak-kanak yang diusulkan sedang dilaksanakan di Rumah Kanak-Kanak

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Funders: UNSPECIFIED
Uncontrolled Keywords: Konvensyen Mengenai Hak Kanak-Kanak, Rumah Kanak-kanak, Perkhidmatan pelindungan, penjagaan dan pemeliharaan.
Subjects: K Law > K Law (General)
Divisions: Faculty of Arts and Social Sciences
Depositing User: Mr. Mohd Samsul Ismail
Date Deposited: 17 Dec 2014 03:19
Last Modified: 17 Dec 2014 03:19
URI: http://eprints.um.edu.my/id/eprint/11143

Actions (login required)

View Item View Item